perjantai 14. toukokuuta 2010

Ensimmäiset askeleet

Vihdoinkin täällä alkaa tapahtua! Kahden vuoden suunnittelun, pähkäilyn ja päivittelyn jälkeen meidän pihalla on kaivuri. Eikä siinä vielä kaikki - on traktorikin peräkärryineen. Ja käväisipä tänään pihassa kuormurikin nakkaamassa kasan mursketta. Mutta aloitetaapa alusta kirjaamaan, mitä viime päivinä on tapahtunut.



SUUNNITTELUA: Olen yrittänyt suunnitella pihaa jo pari vuotta, mutta se on hirvittävän vaikeaa, kun ei ole kykyä visualisoida mielessään lopputulosta eikä asia kyllä ole tuntunut vielä tarpeeksi ajankohtaiseltakaan. Onneksi kuitenkin miehen kollega teki meille sen aiemmin mainitun suunnitelman (mukana myös yllä olevassa kuvassa), josta pidän kovasti. Joulupukki ja anoppi ovat tuoneet minulle puutarhakirjoja iltalukemiseksi ja sukulaisten arkistosta on löytynyt aikamoinen läjä lehtiä ideoinnin avuksi. Puutarhaohjelmia en ole onnistunut näkemään tänä keväänä yhtäkään, vaikka ohjelmatietojen mukaan niitä tulee paljon eri kanavilta. Ilmeisesti katson telkkaria väärään aikaan tai väärältä kanavalta.

Kuitenkin vasta nyt olen alkanut saamaan otetta tähän suunnitteluun, kun kaivuri on melkein portilla. Ehkä olen enempi sellainen viime tingan ihminen.


Kun oli lopulta tehty päätös, mitä osia suunnitelmasta toteutetaan ja mitä ei, oli aika testata sitä käytännössä spreijaten kulkuväylät ja kohopenkit hiekkaan. Pientä mittojen viilausta täytyy vielä harrastaa toteutusvaiheessa.

Pihaa piti tietysti vielä vähän siivoilla, ennen kuin ruvettiin kaivurihommiin:


Ensiksi kaavittiin pois liika maa. Murskeet laitoimme talteen, koska sille tiedettiin tulevan käyttöä myöhemmin, sorat taas ajoimme kaupungin luvalla läheiselle ratapenkkatyömaalle. Kaivurimies ja traktorin omistaja ovat ystäväpiiristä, joten kaluston lainaus onnistui kätevästi.



Kun maa oli liipattu oikeaan korkoon, se kasteltiin ja tärytettiin. Väliin asennettiin maisemointikangas, minkä päälle tuli noin 10cm mursketta. Oikeasti työ keskeytyi välillä, kun viimekesäiset murskeet eivät riittäneet kuin puoleen pihaan. Mutta seuraavana päivänä yksi tuttu kävi heittämässä meille muutaman tonnin lisää tavaraa ja etupiha saatiin kokonaisuudessaan korkoonsa (miinus laattavara).


Päivän päätteeksi kaivoimme vielä kuopan viime kesänä valetulle anturalle, johon tulee aikanaan kiinni pergolan tolppa. Antura saatiin oikeaan kohtaan, kulmaan ja korkoon ja peitettiin soralla ja murskeella.


Tässä kahden illan (yht. 8h) puuhastelun tulos.

Seuraavat päivät keskitymme vielä viimeisiin (tai ainakin toiseksiviimeisiin) sisähommiin. Luvassa liukuovikomeroiden kasausta ja verhotankojen asennusta tv-huoneeseen. Takapihan kaivuuseen on varattu alkuviikon illat.

P.s. Kyselin Vapolta viime viikolla mullan ja nurmen toimitusaikoja ja hintoja. Viime syksynä kyselin tarjouksia useammastakin paikasta, mutta nyt olemme tulleet siihen tulokseen, että emme tingi hinnassa (mikä meidän pikku pihassamme ei tee hirmu suuria summia), vaan laitamme suosiolla anopin suosittelemaa Vapoa (=Kekkilä). Mullat (seulottua, kalkittua, hiekan ja turpeen sekaista) he toimittavat seuraavaksi arkipäiväksi, nurmea saa neljän arkipäivän varoitusajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti