lauantai 2. huhtikuuta 2011

Kirsikkapuun leikkaus

Leikkasimme eilen kirsikan. Homma ei ollutkaan ihan yksinkertainen, sillä ensinnäkin se piti kaivaa leikkausta varten ensin hangen alta esiin. Kyseinen kirsikkantaimi on ollut alun perin jo tässä tontillamme ja pihaa tehdessä se vain säästettiin ja iskettiin sivuun "toistaiseksi" odottamaan paikkaa parempaa. Siihen ei kiinnitetty pariin kolmeen vuoteen mitään huomiota, joten se oli päässyt versomaan vähän hassusti. Päälatva oli kuivunut 15 senttimetrin korkeudelle maasta ja puu oli kasvattanut kolme tasavahvaa haaraa, joista vain yksi kasvoi jotakuinkin ylöspäin. (Kuva viime kesältä alla.)
Mietin ensin, että vedän matalaksi koko raaskun. Mutta toisaalta kasvilla on kuitenkin tunnearvoa, kun se on koivun kaatopäätöksen jälkeen ainoa kasvi, joka on ollut tontillamme ennen meitä. Kirsikka sai siis pitää henkensä, vaikka ei siitä varmaan koskaan mitään kaunotarta tule.

En ole aiemmin leikannut puita, mutta isäni oli onneksi auttelemassa. Opin mm., että kannattaa miettiä, minkä silmun jälkeen oksan laittaa poikki. Uusi verso nimittäin lähtee todennäköisesti kasvamaan jotakuinkin siihen suuntaan, millä puolella silmu sijaitsee. Alimmat oksat lähtevät nyt reilun puolen metrin korkeudelta, täytyy katsoa ensi syksynä, pitääkö alimpia oksia vielä poistella. Parturoinnin jälkeen kirsikkainen näyttää nyt tältä (alin 30-40 sentttiä on kuvanottohetkellä jo takaisin hangen alla):
Yhtenä aamuna pihallamme loikki rusakko, joten nyt oli korkea aika myös suojata puu.

Kirsikan kolme latvaa olivat kaikki jo niin paksuja, että oksasaksilla leikkausjäljestä tuli aika ruma. Täytyy ehkä joskus vielä lyhentää noita tappeja sahalla.

Niin, ja heti kun lumet sulavat, täytyy poistaa nurmi kirsikan juurelta. Kasvaa kuulemma paremmin niin.

P.s. Kirsikan leikkausajankohdasta oli netissä taas monenlaista tietoa.
1) Se pitää leikata kevättalvella, kun yöllä on pakkasta, mutta päivällä jo lämmintä. Kuitenkin ennen versomista. "Kevättalvella leikkaussali on steriili ja potilas nukutuksessa."
2) Keskikesällä kukinnan jälkeen. Silloin mahlat eivät ole matkalla mihinkään suuntaan. Keväällä kuulemma vuotaa kuiviin.
3) Ehdottomasti syksyllä. Tosin silloin se on alttiimpi sienitaudeille.
4) Kirsikkaa ei leikata ollenkaan, vain kuolleet ja vahingoittuneet oksat poistetaan.

Valitsin ykkösvaihtoehdon puutarhakirjaa luettuani ja tutoria konsultoituani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti