sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Kaikenlaista pientä kivaa

Viime viikkojen pihatöihin on kuulunut lähinnä kukkien kastelua ja uusien avautuvien kukkien ihastelua. Kitkenyt olen vain kertaalleen, mistä mielestäni kiitos kuuluu Vapon seulotulle mullalle. Ihan selkeän eron huomaa siinä, onko penkissä Vapoa vai Joonasta haettua puutarhamultaa. Kasvimaa on ollut oikeastaan täysin rikaton - olen koko kesänä kitkenyt ohi mennessäni rikan silloin, toisen tällöin, yhteensä max. 15 kappaletta. Toisaalta kitkeminen on aika kivaa puuhaa, joten en pistäisi pahakseni ainakaan näin alkukesästä, että sitä olisi enemmänkin. En tiedä, mitä minikokoista rikkaa on tullut havupenkkiin neliöiden laajuudelta. Sitä on niin valtavasti ja se on niin pientä piperrystä, etten ole jaksanut sitä edes käydä nyppimään pois.

Koska maailmassa on jo tuhat ja yksi kukkienihastelublogia ja haluan muutenkin blogini pysyvän enemmän pihanrakennukseen painottuvana, laitan tähän nyt kertapläjäyksellä alkukesän kukinnot. Kuten kuvista näkyy, täällä ei rehota mikään ja kaikki on vielä kovin alussa ja hentoa. Mutta olen ollut yllättynyt siitä, että yksikään kasvi ei ole kuollut ja todella monet kukkivat jo näin ensimmäisenä kesänä. Erityisen hyviä kukkijoita ovat olleet adoptioperennat. Sitä kasvienhankintatapaa en voi tämän kokemuksen perusteella tarpeeksi suositella!

Ystävältä haetut kurjenmiekat ehtivät jo kukkia ja lakastua.


Vuorikaunokinkin kukinta oli ja meni.Myös tulikellukka oli alkukesän kasvi, nyt kukinta on jo ohi.


Ahomansikka tekee kirsikan juurella kukkia ja rönsyjä.


Myös Viherpeukaloilta tilatut kukat kasvavat ja monet myös kukkivat.


Juuri nyt kukassa ovat mm. akileijat...


...ja päivänkakkara.


Kasvimaan kesäkukat nousevat hiljalleen maasta. Herneetkin istutin viime viikolla (vasen sakara ei näy kuvassa), niiden nousua jännitetään helteisen alkutaipaleen takia.

Tälle puolelle kasvimaata laitoin kurkkua, salaatteja, yrttejä ja porkkanaa. Sipulia en ole vielä muistanut, ehkä huomenna.


Avomaan kurkut olivat supernopeita itämään. Alut ilmestyivät ihan parissa päivässä. En muovittanut niitä mitenkään, mutta olen kastellut ahkerasti hellepäivien iltoina huoneenlämpöisellä vedellä.


Pionin ruipelotkin tekevät nuppuja. En vaan tiedä, pitäiskö nuo nuput katkaista tänä kesänä vielä pois.


Kärhöläisistä parhaiten viihtyy punainen 'Warszawska Nike'. Se ei vielä kuki, mutta kasvattaa köynnöstä reippaasti.


Myös sininen 'Multi Blue' on kasvanut pituutta ja avannut jo ensimmäisen nuppunsakin.


Upein ja runsain kukkija on ollut 'Miss Bateman', mutta jostain syystä se ei kasva pituutta ollenkaan, vaikka on ainoa, joka on ihan kunnon maahan istutettu.

Kirjoittelen taas, kun olen tehnyt jotakin "oikeita töitä", eli muuta kuin kastellut ja kitkenyt. Lannoittamiseen pitäisi kai seuraavaksi perehtyä, sekä siihen, mitä kukkia pitää nyppiä tai muuten hoidella. Ensi viikolla pitäisi ainakin tukea vinoon kasvava kirsikka sekä muistaa istuttaa sipulit ja lisää salaatteja (ajatettelin laittaa puolenkymmentä siementä joka viikko, niin salaattia olisi aina saatavilla). Kiva, kun on luvattu sadetta, niin ei tarvitse huolehtia kastelusta!

4 kommenttia:

 1. Hienosti kasvaa kukat ;) Itsekin tykkään blogata enempi itse työstä ja aikaansaannosta kuin kauniista kukista..

  Mullekin tulossa samantyylinen korotettu kasvimaa, tosin vähän rumempi kuin sulla :D

  Kastella tosiaan sai helleaikana, mulla meni tuhannen litran säiliöstä 200 litraa parin päivän aikana =O

  Mutta onneksi kesä täällä on niin lyhyt! Eilen illalla oli asteita +25 ja aamulla klo 8 asteita oli +9...

  VastaaPoista
 2. Hei kaikki Puutarha Ystävät!
  Olen haaveillut löytäväni listan jossa suomalaiset puutarhablogit löytyisivät kasvuvyöhykkeet mukaan. Siitä olisi hyötyä, etenkin meille haastavammilla vyöhykkeillä eleleville, mutta se olisi myös hauskaa ja opettavaista. Ja ehkäpä samalla vyöhykkeellä olevat puutarhablogistit voisivat innostua järjestäämään tapaamisia keskenään tai osaavat auttaa ja vinkata hyvistä tapahtumista. Tartu haasteeseen, lisää oma puutarhasi listaan oikean kasvuvyöhykkeen alle ja halutessasi laita linkki tälle sivulle omaan blogiisi!

  Linkki PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN LÖYTYY TÄSTÄ: http://karolinanpuutarha.blogspot.com/p/suomalaiset-puutarhat-kasvuvyohykkeen.html

  Hei, liityppä seuraan niin voidaan yhdessä jakaa kokemuksia =)

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Vuosi melkein kulunut. Miten talvesta on selvitty :)

  VastaaPoista