keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Puutarhaunelmia

Huii... Tästä se nyt taas alkaa - puutarhavuosi. Järjestyksessään jo toinen, täysin erilainen kuin edeltäjänsä (viime vuonna istuteltiin lähinnä nurmikkoa, pensasaitaa ja ruukkukukkia), mutta yhdistävänä tekijänä on edelleen suuri epävarmuus, epätietoisuus ja välillä jopa päätähuimaava pelko siitä, että en osaa enkä onnistu ja kaikki kuolee käsiin.

Mutta "ei se ota jos ei annakaan" (paitsi rutkasti rahaa), "yrittänyttä ei laiteta" (eihän?), "tekemällä oppii" (saas nähdä!) ja "tyvestä puuhun" (ei taida olla paljon vaihtoehtoja). Mentorit, tutorit ja muut tukijoukot on jo hälyytetty hollille ja kuumalinja mestaripuutarhurille anoppilaan on avattu. Onneksi kohta alkavat puutarhaohjelmat!

Tässä kohta puolin pitäisi tilata kasveja. Ajattelin tilata Viherpeukaloilta, kun siellä kaikki on niin helpoksi tehty. Vaan eipä olekaan! Ensinnäkään kaikkea haluamaani ei saa sieltä (mm. avomaankurkku on loppuunmyyty), ja jos joka tapauksessa joudun lähtemään kurkkujen takia kauppaan, miksen sitten saman tien ostaisi kaikkea muutakin sieltä kaupasta. Viherpeukaloiden nettimyymälässä ärsytti myös se, että kasvien kohdalla ei ilmoiteta, kuinka paljon niitä tarvitsen ja missä vaiheessa kesää. Esimerkkinä vaikkapa se herneenviljelyhaaveeni. Herneitä kyllä löytyi nettisivulta monenlaisiakin ja myös tieto, että yhdessä pussissa on 25 grammaa herneitä. Vaan missään ei lue, kuinka monta siementä tuohon 25 grammaan menee ja kuinka tiheään ne kylvetään. Siis: Kuinka monta pussia minun tarvitsee tilata 4 neliön alalle? Alkaa tuntua helpommalta lähteä kauppaan kysymään myyjältä apua, kuin yrittää selvittää tällaisia perusasioita sieltä täältä kirjoista ja nettisivuilta.

Olen miettinyt, että tarvitsisin sellaisen puutarhatukihenkilön. Ihmisen, joka olisi aina käytettävissä tässä vieressä, joka kertoisi, mitä ihania kasveja on olemassa, mitä kannattaa laittaa mihinkin ja ennen kaikkea miten ne pitää istuttaa. Ja joka ehkä tekisikin vähän - ainakin hankalimpia hommia.

Into ei ole kuitenkaan kadonnyt minnekään - päin vastoin. Taas, kun lueskelin uusimpia puutarhalehtiä ja selasin nettiä, sielu meni pienelle kippuralle kaikkien kukkaihanuuksien edessä. Ehkä vielä jonain päivänä minullakin...

Kyl tää täst! Kyl tää täst!

Hei, laittakaas vinkkiä: Mistä muualta netistä saa tilata kukkia (esim. valmiiksi suunnitellun perennapenkin taimineen) kuin Viherpeukaloilta?


p.s. En minä ihan toivottoman toivoton puutarhuri voi olla, kun Clivia kukkii taas:


Se kukkii näköjään täsmällisesti samoihin aikoihin - katsoin albumista, että viime vuonnakin rairuohoaikaan.

2 kommenttia:

  1. En ilmottaudu asiantuntijaksi, sillä en sitä ole. Olen itsekin aloittelemassa sillä erotuksella, että oma puutarhani tulee jäämäänkin jonkinlaiseksi hiekkakentäksi. Edelliseen postaukseesi jo aikanaan kommentoinkin.

    Olen itsekin etsinyt tietoa netistä ja vähän jokapaikasta. Jotain olen löytänytkin.

    Intoa puutarhahommiin!

    VastaaPoista
  2. Sitä samaa sinulle! Harmi, että haetaan vähän erilaista lopputulosta, olisi ollut kiva saada toisiltamme vinkkejä. Minulla alkaa pikku hiljaa tulla luottavaisempi fiilis pihan suhteen, sillä olen käyttänyt viime aikoina aika monta iltaa suunnitteluun ja tiedonhakuun. Ja tekemällähän sitä oppii. Vaikka kuinka joku ammattilainen suosittelisi jotain kasvia, niin jos se ei viihdy, se ei viihdy.

    Kivet on siinä mielessä helpompia! :)

    VastaaPoista