perjantai 22. huhtikuuta 2011

Komposti

Ostin eilen kompostorin.

Olen suunnitellut hankintaa siitä lähtien kun muutimme tähän taloon, mutta aina on ollut jotakin esteenä. Joko talvi, eli liian kylmä kompostoinnin aloittamiseen, tai muita hankintoja, jotka ovat ajaneet budjetissa edelle.

Loppusuoralla vaihtoehtoja oli vain kaksi; Biolanin
ja L&T:n
 
reilu 200-litraiset pikakompostorit. 

Päädyin jälkimmäiseen, sillä sen sanotaan olevan muuten ihan samanlainen kuin Biolanin, mutta:
- ulkomitat ovat paremmat
- mullanottoluukku on isompi
- muutamat kuluvat osat ovat kestävämmät
- nyt K-Raudan kampanjan aikana hinta on 90 euroa edullisempi kuin Biolanilla (eli alehinta 399e, normaalisti kai jotain 450e)
- harmaa väri on vakio, Biolanilla sitä on ollut vain harvassa paikassa tarjolla. Roskiksemme on myös harmaa ja nämä tulevat vierekkäin, joten ajattelin siksi värillä olevan väliä.

Tulemme käyttämään tuota etupäässä kotitalousjätteen kompostointiin, sillä ihana naapuri antaa kiikuttaa isommat puutarhajätteet heidän kompostiinsa. (Samainen naapuri antoi myös säilöä mottitolkulla halkoja heidän vajassaan toista vuotta, kun kaadoimme tontilta puut ja rakensimme välissä talon. Lisäksi he pitävät meidät omenissa ja missä milloinkin, eilenkin kävin hakemassa vadillisen maa-artisokkia. Kuvitelkaa: Voiko tällaisia ihmisiä ollakaan? <3)

Käytäntö näyttää, pitävätkö ylläolevat myyntipuheet paikkansa. Naapurilla on Biolan, ja sovimme jo, että ensi talvena teemme vertailevaa tutkimusta, kumpi komposti jäätyy ensin ja jäätää pidempään. :)

Roskakatos on vielä rakentamatta, mutta en malttanut odottaa, vaan laitoin eilen heti kompostin puksuttamaan.

Tässä vielä L&T:n ohjeet kompostointiin:

Kompostiin saa laittaa:
· ruoantähteet

· kananmunan kuoret

· kahvin ja teen porot

· suodatinpussit

· perkuujätteet

· hedelmät, vihannekset, juurekset ja niiden kuoret

· kotieläinten häkkien siivousjätteet

· kukkamulta ja kasvijätteet

· talouspaperi ja lautasliinat. 


puutarhasta: oksat, lehdet, ruohonleikkuusilppu, haravointijätteet.

Kompostiin ei saa laittaa:
· ongelmajätteitä 

· siivousjätteitä 

· metallia, lasia tai muovia 

· keinokuituja 

· kalkkia tai tuhkaa
· nesteitä.



VINKKI:
Isot palat kannattaa pienentää tai pilkkoa kompostoinnin nopeuttamiseksi. Kananmunankuoret kompostoituvat nopeammin, kun ne murskaa.

Näin kompostoit
Kompostoria täytetään pari kertaa viikossa keittiöjätteellä, jolloin siihen lisätään myös seosainetta. Seosaineeksi käyvät oksahake, lehdet ja ruohonleikkuusilppu. Seosaine tasapainottaa kompostin kosteutta, vähentää hajuja ja kuohkeuttaa kompostia. Kompostoria sekoitetaan parin viikon välein, jotta kompostimassa pysyy ilmavana ja pieneliöt sekä hajottajamikrobit saavat toiminnalleen tärkeää happea. Se tyhjennetään keväällä tai syksyllä, jolloin puutarhassa on eniten käyttöä kompostimullalle. 


1 kommentti:

  1. moi !

    harkinnassa on myös tuo l&t tehokompostori, minkälaisia käyttökokemuksia on tullut kesän aikana ? onko tyhjennysluukku miten toimiva ja kestävän oloinen ?

    VastaaPoista